Haber

Tarihi ‘Perili Köşk’ Tuzla Kent ve Mübadele Müzesi olarak açıldı

Belediye başarılı çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

‘Kültür varlıklarını korumak, yaşatmak ve yaşatmak’ amacıyla hayata geçirilen ‘Tuzla Kent ve Mübadele Müzesi’, Cumhuriyetin ve mübadelenin 100. yıl dönümünde Tuzla’da açıldı.

Tuzla Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Tuzla Piyade Okulu Komutanı Tümgeneral Aydın Cihan Uzun, İlçe Milli Eğitim Müdürü Metin Çankır, ilçe protokolü ve çok sayıda davetli katıldı.

“Her kavramın toplumsal hafızada bir yansıması vardır”

Tuzla Kent ve Borsa Müzesi’nin açılışında konuşan Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, şunları söyledi:

Her kavramın toplumsal hafızada bir yansıması vardır. Nüfus mübadelesi söz konusu olduğunda nüfus mübadelesinin hafızamızdaki en belirgin yansıması 1923 Lozan Barış Antlaşması sonrasında Türkiye ile Yunanistan arasında gerçekleşen nüfus mübadelesidir. 100 yaşına giren mübadele sırasında 1 milyon 200 bin Ortodoks Hristiyan Rum Yunanistan’a, 500 bin Müslüman Türk ise Türkiye’ye göç etti.

“Müzemiz öncelikle bu alışverişin anı sergisidir.”

Devletler arasındaki bu anlaşma kesinlikle sadece bir anlaşma değildir. 1 milyon 700 bin kişinin hikayesi; milyarlarca anı, sevinç, pişmanlık ve endişe. Mübadele Müzemiz öncelikle bu mübadelenin anı sergisidir. Doğal olarak mübadele, toplumsal zihnimizdeki karşılığına göre çok daha fazla anlam taşır. Değişen her şeyin, değişen her şeyin hikayesidir. Değişimin izlerini takip edebilmek, kendinizi yanlıştan korumak ve doğruya yönelmek için uyarı işaretleri gibidir. Bu anlamda müzemiz Tuzla’nın ötesine geçen bir doğaya sahip.

“Su hayattır; mübadele yolculuğunda hayat ölüm meselesidir”

19. yüzyıldan kalma tarihi bir çeşme bulunmaktadır. Su hayattır; Değişim yolculuğunda bu bir ölüm kalım meselesidir. Mübadele yolculuğunda suyun varlığı da büyük önem taşıyordu. Tuzla’da geçmişe uzanan insanların hayatlarına tanıklık eden, insanlarımıza göç yolunda eşlik eden eşyalar var. Onları sadece bir nesne olarak görmüyoruz. Bir duyguyu, bir insani hafızayı konuklarımızla buluşturuyoruz.

“Cumhuriyetimizle sonsuza kadar yaşasın”

Bir tarafta 100 yıllık bir gelinlik, diğer tarafta ise 150 yıllık bir su sebili göreceksiniz. Atatürk’ün Tuzla’ya geldiğinde kahve içtiği masa ve kahve fincanları ile Latife Hanım’ın giydiği kıyafetlere rastlayacaksınız. Mübadele müzemizde yerel tarihi, denizcilik tarihini, tersane tarihini, Tuzla kent kültürü tarihini, Osmanlı dönemi yeleklerini, değirmen taşlarını, sütunlarını, kapı kollarını, içimizi tuzlayan tülbentleri, tarihin izlerini bulabileceksiniz. Değişim temelde göç kavramını içermektedir. Göç zorunlu ve isteğe bağlıdır. Allah kimseye zorunlu göç yaşatmasın. Kimsenin memleketinden ayrılmasına izin vermeyin. Bu aziz vatan ve Cumhuriyetimiz güçlü kalsın. Kent ve Borsa Müzemiz güzel olsun. Cumhuriyetimizle sonsuza kadar yaşaması dileğiyle.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu