Meşhur Denizli Kebabı için güçlerini birleştirdiler
Denizli’ye özgü tandır kebabının sahibi olan esnaflar, Denizli’nin marka lezzetlerinden biri olan coğrafi işaretli ürünleri ulusal ve uluslararası arenada tanıtmak amacıyla dernek çatısı altında öne çıktı.
Kısa bir süre önce departman yetkililerinin bir araya gelmesiyle kurulan Denizli Tandır Kebabı ve Kültürel Lezzetleri Yaşatma Derneği üyeleri basın toplantısı düzenleyerek kuruluş hedeflerini ve izleyecekleri yol haritasını paylaştı. Toplantıda Dernek Lideri Güzide Metinöz ve dernek üyelerine; Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürü Turhan Veli Akyol, Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Yardımcısı ve Denizli Lokantacı Odası Başkanı Osman Üçgül, Denizli Kasaplar Odası Başkanı Hasan Hüseyin Öz, Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Nuri Boyacı da katılımlarıyla destek verdiler.
“Tanıtım atağı yapacağız”
Denizli Tandır Kebabı ve Kültürel Lezzetleri Yaşatmanın Lideri Güzide Metinöz derneğin kuruluş amacını anlatarak planladıkları Tandır Kebap Şenliği hakkında şu bilgileri verdi; “Denizli’nin markası olan Denizli Tandır Kebabını gelecek nesillere aktarmak ve ilimizin tanıtımına katkı sağlamak amacıyla dernek çatısı altında çalışmalarımıza başladık. 1800’lü yılların ortalarında Kaleiçi Çarşısı’nda ortaya çıkmış.Geçmişten günümüze gelen bu gelenek, ustalarımızın leziz elleriyle gelecek nesillere aktarılmaya devam ediyor. coğrafi işaretli Denizli Tandır Kebabımızı geleneklerini yaşatarak gastronomi severlere, yerli ve yabancı misafirlerimize sunmaktır.Dünyanın dört bir yanından turistler özellikle son yıllarda Denizli Tandır Kebabını tatmak için Pamukkale’ye gelmektedir.Önemli bir referanstır. Dernek çalışmalarımızla bu talebi artıracak faaliyetlerde bulunacağız projeyi hayata geçireceğiz Denizli’de Tandır Kebap Şenliği düzenlemek istiyoruz bu konuda gerekli çalışmaları başlattık. Ayrıca gastronomi sektörünün değerli isimleri ile ulusal ve uluslararası tanıtımlar yapacağız. Bölümümüzde kaliteden ödün vermeden, Ahilik Kültürümüz ve tarihimizden aldığımız tecrübe ve güçle bölümümüz için, Denizli için şevkle çalışmaya devam edeceğiz.”
Desteklerini açıkladılar
Denizli Esnaf Odası ve Ticaret Odası Başkanı Osman Üçgül, böyle güzel bir etkinlikle derneğin kuruluşuna şahitlik etmekten mutluluk duyduğunu belirterek, “Denizli Kebap ilimiz için çok değerli. İmza atacağımıza inanıyorum” dedi. söz konusu.
Denizli Kasaplar Odası Başkanı Hasan Hüseyin Öz, Denizli kasapları olarak bu lezzetin yaşatılması, tanıtılması ve dernek çalışmaları için gerekli katkıyı yapmaya devam edeceklerini söyledi.
“Tandır kebabı değerli bir varlıktır”
Derneğin kurulmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek hayırlı olmasını dileyen Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürü Turhan Veli Akyol, “İlimizin amiral gemisi diyebileceğimiz bir lezzet olan ‘Denizli Kebabı’ Türkiye’de çok değerli. Türkiye’de turizm açısından.İlk 5’te yer alan Denizli’nin amiral gemisi Pamukkale’dir.Denizli’nin 16 değerinin coğrafi işareti alınmıştır.Bir tanesi de ‘Denizli Kebabı.Bunu ortadan kaldıracağız’ söz konusu.
Tandır kebabının ustası detayları anlattı
Toplantıda, yılların ustası Hüsamettin Akçaöz, Denizli Tandır Kebabının özelliklerini tek tek anlattı, kebabın nasıl kesildiğini ve servise nasıl hazırlandığını en ince ayrıntısına kadar gösterdi. Basın mensuplarına da Denizli Tandır Kebabı ikram edildi. – DENİZLİ