Şirinler Dünyasının Aydınlanmamış Gizemi: Şirine’nin Çizgi Filmlerde Kadınları Tek Temsil Etmesine İlişkin Teoriler
1958’de çizgi roman olarak yayınlandı. 1981 yılında beyaz perdeye uyarlanan Aşıklar Bu zamana kadar sosyalizm hakkında sosyalizm açısından pek çok yorum yapılmıştır. Bazıları bunu basit bir çizgi film olarak görürken, bazıları da bu yaratılmış dünyanın bize bir şeyler anlatmak istediğini düşünüyor.
Peyo olarak bilinen Belçikalı Pierre Culliford tarafından yaratılan Şirinler aslında bir kasabada kendi başına yaşayan mutlu bir topluluktur. Ancak aralarında sadece bir tane dişi olması ve her türlü Şefkatli olması akıllarda soru işareti bırakıyor.
Asıl adı “Şirinler” olan Şirinlerin bu isme sahip olmasının tesadüf olmadığı söyleniyor.
Olayları baştan ele alacaksak çizgi sinema isminden başlamamız gerekiyor. Bazı yorumlara göre “Socialist Men Under Red Flag” isminin baş harfleri “Smurf” sırayla açıldığında. “Kızıl Bayrak Altında Sosyalist Adamlar” anlamına geldiğini düşündü. Bunun gerçek olup olmadığını bilmiyoruz ama çizgi filmlerin bize gösterme olasılığı gerçekle orantılı.
Her Şirin’in sosyalist bir özelliği temsil ettiği düşünüldüğünde, Tatlıya bekar bir kadın olarak feminizmi mi temsil ediyor?
Birçok kişi için bu bahis araştırıldığında karşımıza çıkmaktadır. Şirine, Şirinler dünyasındaki tek hanımefendi. Feminizmi de temsil ettiği sonucuna varılmıştır. Görünüşte görece doğru bir yorum olabilir ama çizgi filmleri biraz daha derine indiğimizde Hosler dünyasında rastgele bir dişinin olmadığı ortaya çıkıyor! Nasıl?
Aslında Peyo’nun 1963 ve 1965’te yazdığı ilk iki Şirin kitabında Şirinler’in hepsi erkekti. Üçüncü Smurf cildi La Schtroumpfette’de açıklandığı gibi ; Gargamel, Şirinlerle arasını bozmak için laboratuvarında Şirine’yi yarattı.
Küçük bir araştırma ile Şirinlerin aslında 107 kişi olduğunu öğreniyoruz.
Çizgi filmlerde kötü bir karakter olarak bilinir Gargamel ve kedisi Azman İlk başta kötü bir Hosa yaratırlar. Gargamel’in bunu yapmaktaki tek amacı Şirin Kasaba’yı gözetlemek. Yarattığı Hosa, gördüğümüz sarışın Şirine’den oldukça farklı. Siyah saçlar, mutsuz, modası geçmiş kıyafetler…
Ama şeyler Gargamel’in planladığı gibi gitmedi. . Cuteye, Şirinlerin dikkatini çekememiştir. Öte yandan Şirin Baba tanıdığımız peri kızı sarışın Şirine’yi laboratuvardan almış.
Şirine, yirmi yıldan fazla bir süre köydeki tek kadın olarak kaldı.
1988’de Les P’tits Schtroumpfs Başka bir kız olan Sassette, serbest bırakılana kadar köye katıldı. Ancak Sassette, Gargamel’in “ilk dişi şirine” hayat vermek için kullandığı sihirli kilden de kalıplanmıştı. Bir diğer karakter ise basmakalıp bir büyükanne olan Nanny Tatlı. Çizgi filmin son bölümlerinden birinde bu karakterler birdenbire ortaya çıkıyor.
Yalnızca animasyon dizisinin yapımcılarının bildiği nedenlerle, Amerikan çizgi dizisinde sadece Sweetie ve Sassette CutesGörürüz.
Ayrıca çizgi filmlerde Bebek Tatlı’nın cinsiyeti bilinmiyor.
Çizgi film boyunca hep “Sevimli bebek” Bebeğin kız mı erkek mi hitap ettiğini bilmiyoruz. Bu tek hanımın Şirine olmaması gibi bir ihtimal olarak görülebilir.
Şirinler Film, kasabanın tek hanımı olan Şirine’nin tekilliğini konu alıyor. Hatta filmin bir sahnesinde Grace adında bir insan karakter Şirine’ye neden tek dişi Şirin olduğunu sorar. Şirine’ye yanıt olarak ” leylek getirmedi beni diğerleri gibi, babam beni kurtardı.Özel bir büyü yaptı ve beni olmam gereken Şirin yaptı.”diyor.
Yönetmen Raja Gosnell’e göre senaryo için yeni bir kadın Pretty icat etmek hiçbir zaman gündemde olmadı. Peyo’nun yarattığı Cutes dünyasındaBekar bir kadın olarak devam eden Şirine’nin hikayesine devam etmek istedikleri belirtiliyor.